penduduk

HULU KINTA – Serangan sekumpulan perompak ke atas seorang pemuda, A Ganesh Kumar, 24, di Lorong Bunga Raya 3, Kampung Tersusun Batu Lapan, di sini, pada awal pagi, Khamis lalu, menyebabkan penduduk kampung berkenaan tidak mampu lagi berdiam diri.

Bapa mangsa, C Arasu, 56 berkata, anaknya kini terlantar di hospital kerana mengalami kecederaan serius dalam kejadian yang berlaku pada jam 1.20 pagi itu.

Menurutnya, Ganesh Kumar baru pulang ketika itu selepas menghabiskan tugasnya di Loji Penapis Air Ulu Kinta dan terlihat kelibat empat lelaki dipercayai sedang mengumpil cermin tingkap rumah mereka.

“Melihat keadaan itu, anak saya segera mengambil kapak untuk mempertahankan diri, namun telah diserang kumpulan lelaki terbabit secara bertubi-tubi, menyebabkan dia mengalami kecederaan serius.

“Saya sedang tidur ketika itu dan tidak menyedari apa yang berlaku sehinggalah mendengar suara anak saya mengerang kesakitan dan terkejut melihat keadaannya dengan beg duit serta telefon bimbit bertaburan di lantai,” katanya ketika ditemui, semalam.

Katanya, Ganesh Kumar terpaksa dihantar dan ditahan di wad Hospital Pakar Ipoh (KPJ-ISH) pada hari kejadian dan dia bersyukur kerana jiran tetangga menyedari kejadian itu, sekali gus mengelak daripada berlaku kehilangan nyawa.

Kejadian berkenaan, secara tidak langsung menyebabkan Arasu serta lain-lain penduduk tidak dapat berdiam diri dan menggesa pihak bertanggungjawab untuk memandang serius kejadian berkenaan supaya tiada nyawa yang melayang selepas keja­dian­ itu.


Berlarutan sejak November

SEORANG penduduk yang pernah menjadi mangsa rompak di situ, G Vadiveloo, 54 memaklumkan kejadian rompak di situ telah berlarutan sejak November tahun lalu.

“Kejadian berkenaan semakin menjadi-jadi sehingga ke awal tahun ini dan sepanjang 15 tahun saya tinggal di sini, kejadian yang saya alami merupakan kejadian terburuk.

“Rumah saya pernah dimasuki empat lelaki bersenjata parang dan bertopi keledar pada kira-kira jam 10 malam, 10 November lalu dan saya mengalami kecederaan akibat ditetak oleh perompak terbabit,” katanya.

Vadiveloo berkata, dia menerima lapan jahitan di belakang bahu kanan akibat tetakan­ itu, namun anak perempuan serta isterinya terselamat.

Katanya, dalam kejadian berkenaan, sebuah kereta jenis Honda City milik anaknya, beberapa kad ATM, komputer riba, wang tunai, tiga telefon bimbit serta beberapa bara­ngan­ lain telah dilarikan dan kejadian telah dilaporkan kepada polis dalam kadar segera.

“Hasil rompakan tidak dijumpai hingga kini dan kerana kekurangan bukti semua perompak terbabit telah dibebaskan selepas ditahan reman selama 14 hari.

“Selepas mereka dibebaskan, kawasan perumahan ini sekali lagi didatangi sekumpu­lan­ perompak yang semakin aktif melakukan jenayah dan saya sekeluarga sentiasa dalam ketakutan kerana risau kejadian­ sama berulang kembali,” katanya.

Vadiveloo tidak menolak kemungkinan, kumpulan perompak yang semakin aktif hingga kini merupakan kumpulan sama merompak rumahnya berdasarkan gambaran beberapa mangsa lain di kawasan perumahan itu.


Akan ambil tindakan

Ketua Kampung (JKKK) Kampung Tersusun Batu Lapan/Bandar Baru Putra/Villa MDP, Mohd Tahir Zakaria memaklumkan, lima kes rompak telah berlaku di kawasan berkenaan sehingga Khamis lalu.

Menurut beliau, modus operandi yang digunakan kumpulan perompak terbabit dilihat sama dan mereka seolah-olah sudah biasa dengan keadaan di kawasan itu.

“Beberapa langkah keselamatan telah diambil dalam usaha mengelak kejadian sama berulang. Antaranya, menubuhkan pasukan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) dan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) di Kampung Tersusun Batu Lapan.

“Kami telah menubuhkan KRT sebelum ini, namun belum didaftarkan secara rasmi dan kami akan menyegerakan pendaftarannya selepas ini,” katanya ketika ditemui, semalam.

Menurut beliau, Tenaga Nasional Berhad (TNB) juga telah dihubungi dan dimaklumkan akan memasang lampu jalan di kawasan berkenaan dalam masa terdekat.

“Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) juga telah memaklumkan kami, yang mereka akan membersihkan kawasan semak berhampiran bagi me­ngelak ia dijadikan tempat persembunyian kumpulan perompak terbabit.