Search This Blog

Sunday, January 8, 2012

Lelaki sawan jatuh sungai

TUMPAT: Akibat diserang penyakit sawan, seorang remaja lelaki berusia 17 tahun dikhuatiri lemas selepas terjatuh ke dalam Sungai Golok berdekatan Kampung Chenerong, Pengkalan Kubor, di sini, semalam.
Dalam kejadian jam 7.30 pagi, Osman Ngo Lin yang berasal dari Kampung Talian, Takbai bersama dua lagi rakannya berusia 18 dan 19 tahun menaiki sebuah bot enjin galah untuk menahan pukat sebelum terjatuh ke dalam sungai.

Rakan mangsa dikenali sebagai Man, 19, berkata, ketika kejadian dia mengemudi bot sebelum ternampak rakannya diserang sawan lalu terjatuh ke dalam sungai.
Katanya, melihat rakannya terjatuh, dia terjun ke sungai untuk menyelamatkannya, namun gagal berikutan arus deras.

“Rakan saya berbadan besar dan saya sukar memaut lengannya. Arus sungai deras menyukarkan saya menyelamatkannya.

“Setahu saya, dia boleh berenang tetapi akibat diserang sawan, dia tidak dapat mengawal dirinya,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.
Sepupu mangsa, Satar Talibung, 40, berkata, sepupunya menghidap sawan sejak kecil dan tidak menyangka akibat penyakit itu, sepupunya jatuh ke dalam sungai.

“Sepupu saya memang suka menangkap ikan. Tak sangka pula hari ini (semalam) dia terjatuh ke dalam sungai akibat diserang sawan,” katanya.
Sementara itu, jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Pengkalan Kubor memaklumkan, pihaknya menerima laporan daripada penduduk kampung mengenai kejadian itu jam 10.21 pagi.

Katanya, walaupun mangsa penduduk negara jiran, pihaknya mengambil langkah bekerjasama dengan Polis Marin Takbai, Thailand bagi menjalankan kerja-kerja mencari dan menyelamat.

“Lima anggota daripada Balai Bomba dan Penyelamat Pengkalan Kubor dikejarkan ke kawasan kejadian bersama satu Pasukan Penyelamat Di Air jabatan itu bagi mengesan mangsa.

“Operasi turut dibantu dua bot Pasukan Gerakan Marin (PGM) Pengkalan Kubor,” katanya.

Sehingga jam 6 petang, mangsa belum ditemui.
myMetroLelaki sawan jatuh sungai:

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment