GEORGETOWN - Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik) Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Salim Parlan hari ini dijatuhi hukuman denda RM3,000 atau penjara lima bulan oleh Mahkamah Rendah Syariah di sini selepas didapati bersalah atas tuduhan berkhalwat bersama seorang wanita di sebuah hotel di Batu Ferringhi, April tahun lalu.

Hakim Syarie Nik Bukhari Hashimy Nik Yahya turut menjatuhi hukuman sama terhadap wanita terbabit yang juga bekas pembantu peribadi kepada Salim, Nur Diayana Norslan, 30.

Kedua-dua tertuduh membayar denda itu.

Nik Bukhari Hashimy dalam penghakimannya berkata setelah menilai semua faktor dan aspek dan walaupun tertuduh sebelum ini telah mengaku bersalah, mahkamah juga melihat kepada keseriusan jenayah yang dilakukan.

Katanya kedua-dua tertuduh adalah penjawat awam dan mereka seharusnya menunjukkan contoh baik kepada masyarakat.

Beliau berkata perlakuan tertuduh telah mencemarkan imej perkhidmatan awam dan mahkamah perlu mengenakan hukuman setimpal terhadap tertuduh sebagai langkah pencegahan dan memberikan kesedaran kepada masyarakat serta mengelakkan orang lain terpengaruh dan mempunyai niat yang sama.

Salim, 51, dan Nur Diayana pada awal sebutan kes 19 April tahun lepas mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu, namun mereka menukar pengakuan kepada bersalah selepas kedua-dua peguam syarie yang mewakili mereka menarik diri pada November tahun lepas.

Salim, yang juga bekas Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan, didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah bilik bernombor 224 di sebuah hotel di Batu Ferringhi, 16 April lepas, pada kira-kira jam 5 pagi.

Dia dituduh mengikut Seksyen 27 (a) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Pulau Pinang 1996 manakala Nur Diayana mengikut Seksyen 27 enakmen yang sama.