Search This Blog

Sunday, January 8, 2012

Ibu mangsa dera diminat bantu selesaikan kes


08/01/2012 3:46pm

ALOR SETAR 8 Jan. — Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM) Kedah meminta ibu kepada kanak-kanak mangsa dera, Mohamad Akmal Hakimi, 5, tampil bagi mengembalikan kanak-kanak itu kepadanya semula.

Pengarah JKM Kedah, Zulkiply Ramli berkata, ibu kandung Mohamad Akmal yang dikenali sebagai Siti Haya Anuar, 38, beralamat terakhir di No.27 Jalan Sahabat, Off Jalan Tong Shin, Bukit Bintang, Kuala Lumpur berdasarkan sijil kelahirannya.

"Kita meminta ibu kandung Mohamad Akmal agar tampil bagi melengkapkan dokumen yang diperlukan oleh kanak-kanak tersebut kerana belum sah taraf,” katanya pada sidang media di pejabat JKM negeri di sini hari ini.

Zulkiply berkata, JKM memperoleh perintah jagaan sementara daripada Majistret Mahkamah Bagi Kanak-kanak Alor Setar selama sebulan bertujuan melakukan siasatan mencari serta mengesan ibu kandung Mohamad Akmal.

Jika waris atau ibu kandungnya gagal ditemui dalam tempoh itu kanak-kanak berkenaan akan ditempatkan di Rumah Kanak-kanak di Kepala Batas, Pulau Pinang atau JKM akan mendapatkan keluarga angkat yang sesuai untuknya.

Zulkiply menjelaskan, buat sementara waktu kanak-kanak itu dijaga bekas pengasuhnya yang pernah menjaga dan memelihara sejak berumur 45 hari hingga empat tahun sebelum diserahkan kepada keluarga angkatnya.

Penjaganya yang tinggal di Klang, Selangor telah menyerahkan Mohamad Akmal kepada keluarga angkat pada penghujung Sept. 2010 dan seterusnya mengangkat kanak-kanak itu pada 16 Mei tahun lalu di JKM negeri tanpa pengetahuan penama (ibu kandung).

Ibu kandung, waris atau mana-mana individu yang mengenali Mohamad Akmal boleh menghubungi Pelindung Kanak-kanak JKM Kota Setar di talian 04-7202370/ 7202351 (pegawai berkenaan iaitu Mohd. Basharudin Samsudin). — BERNAMAKosmo! Online - Terkini:

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment