Search This Blog

Friday, January 27, 2012

Angkara ubat 'pembunuh'LAHORE 26 Jan. - Kira-kira 100 pesakit jantung Pakistan maut dan berpuluh orang lagi berada dalam keadaan kritikal selepas mengambil ubat yang dibuat oleh syarikat tempatan, kata pegawai hari ini.
Ketua kerajaan negeri wilayah Punjab, Shahbaz Sharif berkata, hampir 100 pesakit maut akibat reaksi teruk kepada ubat jantung tersebut.
"Kebanyakan mangsa merupakan pesakit miskin yang menerima ubat percuma daripada Institut Kardiologi Punjab (PIC) yang diselia kerajaan,'' katanya.
Kerajaan berkata, kira-kira 287 pesakit lagi dimasukkan ke hospital-hospital di Lahore selepas mengambil ubat tersebut.
Polis menahan pemilik tiga syarikat farmasi yang disyaki membekalkan ubat tersebut selepas siasatan awal menunjukkan ubat terbabit yang dibekalkan pembuat tempatan, tidak menepati standard ditetapkan.
Pesakit maut akibat penurunan mendadak jumlah darah putih, platelet dan kerosakan tulang sumsum.
Masalah itu mula dikesan pada Disember lalu apabila ubat tercemar ditemui pada sekurang-kurangnya satu kumpulan ubat yang menyebabkan 23 orang maut.
Sharif berkata, sampel ubat berkenaan telah dihantar ke makmal di Pakistan, London dan Paris untuk diuji.
Pegawai kerajaan, Khwaja Salman Rafiq berkata, punca kebanyakan kematian adalah akibat sekurang-kurangnya satu daripada lima ubat yang diberikan oleh PIC kepada pesakit.
"Ubat itu tidak lagi diedarkan oleh hospital dan farmasi,'' katanya. - AFP

No comments:

Post a Comment