Search This Blog

Tuesday, December 6, 2011

Remaja maut tertimbus tanah ketika tukar paip

Berita Harian Online | Remaja maut tertimbus tanah ketika tukar paip:

ANGGOTA Bomba dan Penyelamat  mencari   mayat  Mohamad Amir  (gambar kecil)  yang tertimbus ketika     melakukan kerja pemasangan paip di Kampung Lakota, Jeli semalam.
ANGGOTA Bomba dan Penyelamat mencari mayat Mohamad Amir (gambar kecil) yang tertimbus ketika melakukan kerja pemasangan paip di Kampung Lakota, Jeli semalam.
JELI: Seorang remaja mati tertimbus dalam lubang sedalam 1.5 meter ketika melakukan kerja pemasangan batang paip air di Kampung Lakota, di sini, pagi semalam.

Dalam kejadian jam 10.50 pagi itu, Mohamad Amir Mohd Azmi, 14, bersama empat pekerja lain sedang menggantikan paip air lama sebelum tebing lubang yang baru digali tiba-tiba runtuh dan menimbus mangsa.
Dia yang tidak bersekolah, cedera parah pada kepala dan patah tulang rusuk kanan, meninggal dunia di tempat kejadian.
Seorang saksi, Mohd Shukri Mohd Rashid, 19, yang juga sepupu mangsa, berkata sebelum kejadian, sebuah jengkaut baru selesai menggali lubang dan Mohamad Amir terus memasukinya bagi meratakan tanah.

Katanya, kejadian berlaku pantas dan semua yang bekerja tidak menyangka tebing lubang runtuh tiba-tiba, menyebabkan mereka tidak sempat menyelamatkan mangsa.

"Saya sempat menegurnya supaya tidak masuk dalam lubang yang baru digali, namun tidak diendahkan dan sekelip mata tebing runtuh menimbus mangsa. Ketika itu saya berada kira-kira dua meter dari mangsa dan tidak sempat berbuat apa-apa. Saya bersama pekerja lain cuba membantu mengorek tanah menggunakan tangan, namun gagal dan menghubungi polis," katanya.

Ibu mangsa, Norizan Dollah, 38, berkata anaknya tidak menunjukkan sebarang perubahan sebelum kejadian dan kehilangannya amat dirasai kerana mangsa selalu bergurau bersama adik kembarnya.
"Ketika kejadian, saya sedang menjual sayur di pasar tani Bachok dan terkejut sebaik dimaklumkan sepupunya mengenai kemalangan yang menimpa anak kedua dari lima beradik itu,” katanya.

Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan, Sheik Azhar Syeik Omar, berkata polis tiba di tempat kejadian jam 10.55 pagi dan mendapati mangsa sudah meninggal dunia akibat tertimbus tanah runtuh.

Katanya, mayat dikeluarkan sejam kemudian dibantu Jabatan Bomba dan Penyelamat Jeli serta Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Jeli.

No comments:

Post a Comment