Search This Blog

Monday, December 12, 2011

Rasuah: Pekerja syarikat pasir didakwa lagi

Kosmo! Online - Terkini:

KUALA LUMPUR – Seorang pekerja syarikat pengeluar pasir sekali lagi dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini terhadap tuduhan memberi suapan kepada Komander Maritim, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Wilayah Maritim Timur Kuantan, Pahang, tahun lepas.
Bagaimanapun Abdullah Sani Cheah Abdullah, 42, dari Ipoh, Perak mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan tersebut.
Sebelum ini, Abdullah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap dua tuduhan memberi suapan kepada Komander Maritim, Syd Mohd Fuzi Syd Hasan membabitkan RM18,000 pada 22 Ogos lepas.
Dalam prosiding hari ini, Abdullah didakwa memberi suapan wang tunai RM9,500 kepada orang yang sama di bilik No 511, Hotel Ancasa dan Spa, dekat sini antara jam 8.15 hingga 8.30 malam pada 8 Oktober 2010.
Perbuatan itu sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan penguatkuasaan undang-undang ke atas bot tunda dan tongkang yang membawa muatan pasir sungai dari Muara Kuala Sungai Pahang ke Singapura.
Hakim Ahmad Zamzani Mohd Zain membenarkan tertuduh diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 5 hingga 9 Mac tahun depan untuk kes dibicarakan sekali. – Bernama

No comments:

Post a Comment