Search This Blog

Monday, December 12, 2011

Pakistan ancam tembak dron AS

myMetro | Pakistan ancam tembak dron AS:

ISLAMABAD: Berikutan ketegangan antara Amerik Syarikat dengan Pakistan, Islamabad semalam memberi amaran akan menembak dron pembunuh Amerika Syarikat yang menceroboh ruang angkasanya.

“Apa saja objek yang memasuki ruang angkasa kami, termasuk dron Amerika Syarikat, akan dianggap musuh dan ditembak jatuh,” kata seorang pegawai kanan tentera Pakistan ketika diwawancara rangkaian televisyen Amerika, NBC.


Perkembangan itu adalah susulan kepada serangan Nato yang diketuai Amerika Syarikat terhadap dua pos sempadan di barat laut Pakistan pada 26 November lalu dan menyebabkan 24 tentera Pakistan terbunuh.

Lanjutan daripada kejadian itu, Islamabad bertindak menutup pusat menyeberang sempadan Pakistan yang digunakan oleh pakatan tentera Barat untuk mengangkut minyak dan bekalan lain bagi pasukan tentera asing yang diketuai Amerika Syarikat di Afghanistan.


Pakistan turut menggesa Amerika meninggalkan Pangkalan Udara Shamsi di wilayah Baluchistan.


Tentera Pakistan mengambil alih penguasaan terhadap pangkalan berkenaan Sabtu lalu selepas kebanyakan anggota tentera Amerika meninggalkannya.

Jumaat lalu, Perdana Menteri Pakistan, Yousuf Raza Gilani memberi amaran kepada Amerika dan Nato bahawa negaranya akan bertindak balas terhadap sebarang serangan merentas sempadan.


“Kerajaan demokratik Pakistan tidak akan membenarkan serangan seumpama itu dan akan bertindak balas terhadap sebarang cubaan pada masa depan,” kata Yousuf. - Agensi


No comments:

Post a Comment