Search This Blog

Friday, December 16, 2011

4 bank didakwa di mahkamah kerana kenakan caj berlebihan

MELBOURNE: Firma guaman terkemuka, Maurice Blackburn, akan mengemukakan saman berkumpulan terhadap empat bank besar kerana mengenakan bayaran pelanggan pada kadar yang keterlaluan selepas mencapai sebahagian kejayaan dalam satu kes mahkamah terhadap ANZ Bank.

Maurice Blackburn akan mengambil tindakan mahkamah terhadap Commonwealth Bank of Australia, Westpac, National Australia Bank dan Citibank, kata Ketua Saman Berkumpulannya, Andrew Watson, pada satu sidang media Jumaat.
Dalam satu perintahnya bulan ini, Mahkamah Persekutuan mendapat bayaran lewat yang dikenakan ke atas kad kredit boleh disifatkan sebagai penalti dan mungkin tidak boleh dikuatkuasakan di sisi undang-undang.
Maurice Blackburn berkata prosiding terhadap empat lagi bank akan dikemukakan di Mahkamah Persekutuan di sini bagi pihak 150,000 pelanggan bagi tuntutan bernilai hampir A$200 juta.

Saman-saman secara berkumpulan ini bertujuan mencapai keadilan bagi berpuluh ribu warga Australia yang telah dikenakan caj keterlaluan oleh bank-bank utama," tegas Watson.

Tindakan-tindakan itu dibiayai oleh pembiaya litigasi, IMF (Australia) Ltd, berdasarkan "tidak menang, tiada bayaran", kata firma guaman itu. - BERNAMA
Berita Harian Online | 4 bank didakwa di mahkamah kerana kenakan caj berlebihan:

No comments:

Post a Comment