Search This Blog

Wednesday, November 23, 2011

Pekerja restoran edar ketamine


SHAH ALAM 22 Nov. - Seorang pekerja restoran dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini selepas didapati bersalah mengedar dadah di tempat dia berkerja, tiga tahun lalu.

Ng Woon Keong, 32, disabitkan bersalah mengedar 539.19 gram ketamine dan 24.73 gram 3.4 methamphetamine di Restoran Old Taste Ipoh White Coffee di No. 1, Jalan Kenari 6, Bandar Puchong Jaya, Puchong dekat sini pada pukul 2.15 petang, 11 September 2008.

Dia dibicarakan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39B(2) akta sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori.

Hakim Datuk Sofian Abd. Razak menjatuhkan hukuman itu terhadap Woon Keong selepas berpuas hati bahawa tertuduh gagal menimbulkan sebarang keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan semasa memberi keterangan membela diri.

Dalam penghakimannya, beliau berkata, keterangan tertuduh bahawa dadah tersebut adalah milik lelaki bernama Eric atau Alex yang merupakan suami majikannya tidak pernah timbul di peringkat pendakwaan.

Begitu juga cerita bahawa tertuduh pulang ke Batu Gajah pada hari kejadian dan datang semula ke tempat kerja selepas dihubungi oleh majikannya bagi membaiki dua unit pendingin hawa.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Mohamad Mustaffa P. Kunyalam manakala tertuduh diwakili peguam S. S. Seelan.

Sepanjang perbicaraan, pihak pendakwaan menampilkan lima saksi manakala hanya tertuduh memberi keterangan di peringkat pembelaan.

Utusan Malaysia Online - Mahkamah:

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment