Search This Blog

Thursday, October 27, 2011

Wanita lalok rayu dilepas

MELAKA: Seorang ibu beranak dua ‘mati kutu’ apabila ditahan dan keretanya disita dalam satu sekatan jalan raya oleh pihak berkuasa di Lebuh Alor Gajah-Melaka Tengah-Jasin (AMJ) arah selatan, di sini, malam semalam.
Wanita berusia 32 tahun itu bukan saja tidak mempunyai lesen memandu, malah cukai jalan Proton Gen.2 dipandunya tamat tempoh sejak Disember lalu selain tidak mempunyai insurans.

Kesalahan itu mengakibatkan keretanya terus disita Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk pemeriksaan lanjut.

Lebih mengejutkan, wanita yang difahamkan baru saja menghantar dua anaknya ke rumah pengasuh di Taman Merdeka, dekat sini, sebelum ke tempat kerja di Melaka Raya turut didapati positif dadah dipercayai syabu dalam ujian saringan pertama yang dijalankan anggota Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

Wanita berkenaan adalah antara sembilan yang ditahan berusia antara 20-an hingga 30-an kerana didapati positif dadah dalam operasi bersepadu dijalankan JPJ, AADK, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR), Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (Spad).

Malah, difahamkan dua wanita berusia 20 dan 21 tahun yang turut ditahan kerana didapati positif dadah cuba meraih simpati anggota AADK dengan memberi alasan mereka mengambil pil diet dan bukannya dadah.


Sementara itu, Pengarah JPJ negeri, Mohd Fadhil Hassan berkata, sebanyak 117 saman dikeluarkan dalam operasi yang dijalankan selama empat jam bermula jam 8.30 malam hingga 12 tengah malam di tiga lokasi iaitu di Lebuh AMJ arah selatan, Lebuh AMJ arah utara dan persimpangan Batu Berendam.

“Dalam operasi malam ini, sebanyak 905 kenderaan termasuk motosikal dan lori diperiksa. Daripada jumlah itu 158 kenderaan diambil tindakan di mana 117 disaman dikeluarkan, manakala sebanyak 181 kesalahan dikesan.
“Malah, kita juga menahan sembilan individu termasuk tiga wanita yang didapati positif dadah. Manakala, sebuah kereta milik wanita berusia 32 disita bersama lapan motosikal atas pelbagai kesalahan,” katanya yang ditemui selepas tamat operasi itu.

Menurutnya, antara kesalahan yang dikesan dilakukan pengguna jalan raya adalah tiada lesen memandu (73), cukai jalan tamat tempoh (23), tidak pamer pelekat P/L (6), cermin gelap/lampu HID (50), nombor pendaftaran (4), tiada perlindungan insurans (23), dan lain-lain kesalahan (2).

Katanya, dalam operasi yang dianggotai 141 anggota itu juga, PDRM mengeluarkan 17 saman atas pelbagai kesalahan, 37 pengguna jalan raya diperiksa air kencing dan sembilan ditahan, satu saman dikeluarkan SPAD kepada kereta sewa kerana gagal mengemukakan permit dan 11 topi keledar diedar JKJR.

No comments:

Post a Comment