Search This Blog

Wednesday, October 12, 2011

Pemuda dituduh miliki 1,892 pil kudaKOTA BHARU - Seorang pemuda yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, semalam berdepan hukuman penjara seumur hidup selepas dituduh memiliki 1,892 biji dadah pil kuda (metamphetamine) di Kampung Kor Beta, 2 Oktober lalu.

Pertuduhan terhadap Kamaruzaman Hanafi, 26 dibuat di hadapan Hakim Zainal L Saleh mengikut Seksyen 12(2) Akta Berbahaya 1952 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 39A (2) akta sama.

Berdasarkan dakwaan yang dihadapi, Kamaruzaman dituduh memiliki dadah seberat 189.2 gram berkenaan di kawasan kampung itu pada jam 12.45 pagi, tarikh berkenaan.

Berikutan tuduhan itu, dia berdepan hukuman tersebut atau penjara tidak kurang lima tahun dan juga akan dikenakan sebat tidak kurang 10 sebatan, jika sabit kesalahan.

Pada prosiding jam 11.30 pagi semalam, tertuduh bagaimanapun mengaku tidak bersalah.

Susulan itu, Timbalan Pendakwa Raya negeri, Ahmad Salam Yusof memohon kes ditangguhkan untuk laporan kimia sebelum Zainal menetapkan ia disambung semula pada 14 November depan.

Tertuduh yang beralamat di Kampung Mesa Beta Hilir, di sini tidak ditawar sebarang jaminan kerana tuduhan serius yang dihadapinya.

No comments:

Post a Comment