Search This Blog

Thursday, October 27, 2011

Pelbagai helah elak ditangkap pihak berkuasa
Anggota RELA mengarahkan golongan gelandangan yang tinggal di tepi pasar besar mengemaskan pakaian untuk didokumentasikan bagi tindakan selanjutnya di Kota Kinabalu, baru-baru ini.


KOTA KINABALU 26 Okt. - Akibat terkejut dengan operasi Ops Thunder 1, dua lelaki nekad melarikan diri dengan hanya memakai seluar dalam.
Kedua-dua mereka tinggal secara haram di sebuah rumah terbiar berhampiran Dewan Masyarakat Kota Kinabalu.
Pemeriksaan pihak berkuasa berjaya menemui kira-kira 12 orang termasuk kanak-kanak yang turut tinggal di rumah berkenaan.
Seterusnya, di kawasan Bandaran Berjaya di sini, seorang lelaki cuba mengaku seorang 'mata-mata gelap' bahagian narkotik selepas disoal oleh seorang anggota polis.
Lelaki berkenaan yang mengaku berasal dari Semenanjung juga membuat pelbagai alasan untuk melepaskan diri, bagaimanapun dia yang tidur di kaki lima akhirnya dibawa ke pejabat Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) untuk disoal siasat.
Itu antara situasi yang dihadapi oleh penguat kuasa semasa menjalankan Ops Thunder bagi menangani masalah kutu rayau dan orang gelandangan di bandar raya ini.
Bagi Pembantu Penguat Kuasa Kanan DBKK, Mohd. Bahazan Othman, situasi itu merupakan perkara lumrah yang dialami oleh pihak berkuasa dalam menjalankan tugas dan operasi.
"Adakalanya kita perlu bertegas dan ada kalanya berlembut bagi memastikan kejayaan sesuatu operasi. Saya bersyukur operasi yang dijalankan ini mencapai kejayaan dan tiada perkara yang tidak diingini berlaku," ujarnya.
Beliau memberitahu seramai 32 golongan sasar yang terdiri daripada rakyat tempatan telah direkod termasuk 11 perempuan dalam operasi berkenaan.
Selain itu katanya, pihak berkuasa turut menahan tujuh warganegara asing manakala polis menahan seorang lelaki untuk siasatan lanjut.
-utusan

No comments:

Post a Comment