Search This Blog

Saturday, October 15, 2011

Pelancongan Pulau Banding terancam

SH:


GERIK – Ibarat telur di hujung tanduk, industri pelancongan di Pulau Banding, Tasik Temengor dan Taman Negeri Royal Belum semakin terancam akibat kekurangan bekalan petrol yang didakwa berpunca daripada penarikan balik permit menjual petrol kepada pengusaha pelancongan Tasik Temengor, di sini.

Kira-kira 50 ahli Persatuan Pengusaha Pelancongan Tasik Temengor (PPPTT) merasa kecewa dengan masalah ini kerana operasi bot mereka terpaksa dihadkan dan keadaan ini mendatangkan masalah kepada mereka.

Seorang pengusaha PPPTT, Samsul Anuar Sanusi, 35 berkata, operasi bot pelancongan tidak dapat dijalankan seperti biasa dan kebanyakan ahli PPPTT mendakwa, masalah itu semakin kritikal sejak sebulan lalu.

“Masalah itu menyebabkan kebanyakan pengusaha bot pelancongan tidak dapat memenuhi permintaan pelancong sama ada tempatan atau luar negara ke destinasi sepatutnya.

“Antara keadaan terburuk berlaku pada seminggu lalu, melibatkan sepasang pelancong dari negara Belanda yang sepatutnya melawat tiga destinasi sekitar Tasik Temengor, namun hanya sempat melawat satu destinasi sahaja,” katanya ketika ditemui, di sini.

Samsul berkata, keadaan ini disebabkan bot pelancongan itu terpaksa berpatah balik ke Jeti Pulau Banding kerana kehabisan minyak dan keadaan ini telah menyebabkan kerugian besar kepada pengusaha.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment