Search This Blog

Friday, October 28, 2011

Melompat peluk penyelamat

LABIS: Kesan tapak kaki dan ranting pokok dipatahkan menjadi petunjuk kepada penemuan lima warga asing yang tersesat kira-kira 24 jam di Hutan Lipur Sungai Bantang, Bekok di sini, sebelum seorang daripada mereka terbunuh akibat serangan jantung.
Renjer Jabatan Perhutanan, Husin Abdul Latif, 38, berkata dia serta dua rakan mengesan bekas tapak kaki dan ranting pokok yang dipatahkan selepas melepasi lokasi operasi yang dihentikan pada jam 12 tengah malam, kelmarin.

“Ketika itu, gerak hati saya kuat mengatakan kami akan menemui mangsa. Kami melaungkan nama mangsa sebelum menemui mereka jam 10.50 pagi (semalam), kira-kira tujuh kilometer dari pintu masuk utama hutan lipur pada kedudukan 365 meter dari aras laut,” katanya.

Mangsa yang mati akibat serangan jantung ialah Chris Birchill, 42, dari Australia manakala empat rakan ekspedisinya yang selamat dikenali sebagai Jonathan, 43, dan Alan Chadwich, 38, (Australia), Marc Linneger, 38, (Afrika Selatan), dan James Fraser, 40, (United Kingdom).

“Sebaik ditemui, seorang daripada mangsa yang selamat melompat dan memeluk kami sebelum mengucapkan terima kasih dalam bahasa Melayu,” kata Husin. Husin dan dua lagi rakannya pasukan pertama yang menemui kelima-lima mangsa selepas lebih dua jam operasi mencari dan menyelamat siri ketiga dijalankan bermula jam 9 pagi semalam.

Menurut Husin, dia dan dua rakan mengesan bekas tapak kaki dan ranting pokok yang dipatahkan selepas melepasi lokasi operasi yang dihentikan pada jam 12 tengah malam, kelmarin.

“Ketika itu, gerak hati saya kuat mengatakan kami akan menemui mangsa dan ia menjadikan kami semakin bertenaga untuk meneruskan pencarian,” katanya.

Menurut Husin yang sudah 16 tahun berkhidmat sebagai renjer Jabatan Perhutanan, mereka menyertai kumpulan pertama, namun bergerak sedikit ke depan berbanding anggota lain.
“Dua pelancong itu melompat kegembiraan sebaik ditemui dan kedua-duanya tidak putus mengucapkan terima kasih kerana berusaha mengesan mereka.

“Kami dibawa ke lokasi mereka berteduh dan mendapati mayat Chris diletakkan di dalam khemah dan ditutup dengan kanvas.

“Tiga anggota bantuan dipanggil bagi membantu membawa mereka ke sebuah anak sungai untuk menunggu pasukan lain tiba,” katanya.

Menurut Husin, mangsa memaklumkan mereka ada mendengar suara dan melihat suluhan lampu suluh pasukan penyelamat malam kelmarin, namun jeritan balas mereka tidak didengari.

Husin berkata, berdasarkan peralatan dibawa mangsa, beliau berpendapat mereka mungkin merancang berkhemah di hutan berkenaan lebih daripada dua hari.

“Namun, disebabkan Chris mengalami serangan jantung, mereka mungkin memutuskan untuk berhenti di lokasi berkenaan selepas gagal mencari jalan keluar,” katanya.

No comments:

Post a Comment