Search This Blog

Friday, October 28, 2011

Kanak-kanak mati lemas ketika berkelah di Pantai PuteriMELAKA 27 Okt. – Seorang kanak-kanak berusia enam tahun ditemui mati lemas ketika berkelah di Pantai Puteri bersama ahli keluarganya sempena cuti umum perayaan Deepavali di sini, semalam.
Kejadian berlaku pukul 10 pagi ketika mangsa, Ajmal Afzan Mohd. Farid, 6, pergi ke pantai itu bersama ibunya, Zuhana Ayub, 32, dan enam ahli keluarga rakan sekerja ibunya.
Difahamkan, sebaik sahaja sampai di pantai, kanak-kanak malang itu terus berlari ke laut untuk mandi bersama abangnya yang berusia tujuh tahun.
Pada masa yang sama, ibu mangsa tiada di tempat kejadian kerana singgah di rumah rakannya di Tangga Batu untuk mengambil makanan.
Sejurus ibunya tiba di pantai itu, dia terkejut apabila dimaklumkan oleh abang mangsa, adiknya tiba-tiba hilang ketika mereka sedang mandi.
Usaha mencari mangsa kemudian dijalankan dengan bantuan penduduk setempat, namun gagal sebelum kejadian itu dimaklumkan kepada pihak berkuasa.
Menurut bapa mangsa, Mohd. Farid Usop, 32, dia hanya mengetahui tentang insiden itu selepas dimaklumkan oleh isterinya dan melaporkan kejadian tersebut kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat kira-kira pukul 11 pagi.
Katanya, setibanya di tempat kejadian pukul 12 tengah hari, mayat anaknya masih belum ditemui.
Sementara itu, Pegawai Bomba Kanan II, Balai Bomba dan Penyelamat Tangga Batu, Abdul Rashid Bechek berkata, mayat kanak-kanak itu ditemui pukul 12.40 tengah hari, kira-kira sejam selepas pihaknya memulakan operasi mencari dan menyelamat.
“Sebuah jentera dan sembilan anggota dikerahkan ke tempat kejadian untuk menjalankan kerja-kerja mencari dan menyelamat mangsa. Disebabkan mangsa dipercayai lemas dalam laut, kita menggunakan teknik pukat untuk mencari sehingga menemui mayat kanak-kanak itu kira-kira sejam kemudian,” katanya.

No comments:

Post a Comment