Search This Blog

Saturday, October 15, 2011

Hukum mati

myMetro | Hukum mati:

SHAH ALAM: Seorang penarik kereta dihukum gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi selepas didapati bersalah mengedar 1.614 kilogram (kg) ganja berhampiran kompleks beli-belah di Bandar Utama, dekat sini, tiga tahun lalu.

Hakim Datuk Abdul Alim Abdullah membuat keputusan itu terhadap Andi Idham Mohamed@Mohamed Ali, 32, selepas berpuas hati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.


Abdul Alim pada penghakimannya berkata, mahkamah membuat keputusan itu selepas meneliti keterangan dan hujahan bertulis pihak pendakwaan dan pembelaan dalam kes itu.

“Tertuduh disabitkan bersalah seperti dalam pertuduhan dan digantung di leher sampai mati,” katanya.


Pada prosiding semalam, pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Harris Ong Mohd Jeffery Ong, manakala tertuduh diwakili peguam Mohd Nazri Yahya dan Farah Atikah Hasnan.


Mengikut pertuduhan, Andi Idham didakwa mengedar dadah berbahaya itu di dalam kereta Honda Civic di tepi jalan besar Lebuh Bandar Utama, Damansara Utama, Petaling Jaya, jam 10.30 malam, pada 10 Mac 2008.

Dia didakwa mengikut Seksyen 39B(1) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 39B(2) kata sama yang memperuntukkan hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.


Berdasarkan keterangan saksi, polis menerima maklumat bahawa seorang ahli sindiket pengedaran dadah yang memandu sebuah kereta akan mengedar dadah berhampiran kompleks beli- belah One Utama.

Serbuan di tempat kejadian mendapati tertuduh ditangkap bersama satu beg mengandungi dua ketulan mampat ganja yang dibalut plastik lut sinar.


Tertuduh ketika membela diri memberitahu mahkamah bahawa dia memandu kenderaan milik rakannya.


Sepanjang perbicaraan, seramai enam saksi pendakwaan dan seorang saksi pembelaan tampil memberi keterangan.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment