Search This Blog

Saturday, October 15, 2011

Heret suami selamat dari rentung

myMetro | Heret suami selamat dari rentung:

RANTAU PANJANG: Tindakan seorang wanita mengheret suaminya yang menghidap penyakit angin ahmar sejauh 50 meter dari rumah, berjaya menyelamatkan mereka daripada rentung dalam kebakaran besar membabitkan 12 unit kediaman termasuk rumah kedai, di Pekan Rantau Panjang, di sini, malam kelmarin.

Kejadian kira-kira jam 8.50 malam berhampiran Jalan Sekolah Cina itu berlaku ketika pasangan suami isteri terbabit, Rubiah Loman, 49, dan Mohd Rosdi Rashid, 49, menonton televisyen di ruang tamu rumah mereka.


Menurut Rubiah, mereka juga sedang menunggu anak bongsu, Nurul Fatin Nor Shafieyka Mohd Rosdi, 14, pulang selepas keluar membelikan juadah makan malam.

Katanya, dia menyedari kejadian itu apabila dikejutkan dengan jeritan jiran yang memberitahu rumahnya terbakar.


“Sebaik terdengar jeritan itu, mak cik pantas bangun dan mengheret suami keluar untuk menyelamatkan diri.


“Makcik juga kurang sihat dan tidak sedar dari mana datangnya kekuatan untuk membawa suami keluar ketika keadaan kelam-kabut itu,” katanya.

Katanya, dia tiada pilihan melainkan menarik keluar suami secara bersendirian memandangkan jirannya yang lain sibuk menyelamatkan diri.


“Mujur ketika itu makcik tidak panik dan masih mampu berfikir untuk menyelamatkan suami yang menderita penyakit angin ahmar sejak 18 bulan lalu.

Akibat diseret kira-kira lebih 50 meter itu, suaminya mengalami luka di bahagian kaki tetapi tiada sebarang kecederaan serius.


Sementara itu, Nurul Fatin Nor Shafieyka, 14, berkata tidak lama selepas memesan makanan di kedai makan berhampiran rumahnya, dia terdengar bunyi riuh penduduk kampung.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment