Search This Blog

Wednesday, October 12, 2011

Empat lelaki mengaku tidak salah tuduhan menyamunAYER KEROH - Empat lelaki berusia antara 21 dan 29 tahun yang berhadapan tuduhan menyamun dua mangsa Jun lalu mengaku tidak bersalah di di Mahkamah Seksyen, di sini, semalam.

M P Namasivayan, 21; G Maikel, 24; S James Lenin, 29 dan PNarendranpanthy, 24, memohon dibicarakan di hadapan Hakim Zaharah Hussain.

Mereka didakwa melakukan rompakan dengan cara menyamun dua mangsa iaitu A Elangovan, 52, dan K Indrani, 45, di sebuah hotel bajet di Jalan Kesidang, Kampung Lapan, Bachang, kira-kira jam 10 malam Jun lalu.

Antara barangan yang disamun termasuklah seutas rantai leher emas bernilai RM5,000, wang tunai RM30 dan RM387, kunci rumah, kunci kedai, kunci kereta dan sebuah peti besi yang di dalamnya terkandung empat pasport antarabangsa, sijil kelahiran, sijil perkahwinan dan lain-lain dokumen penting milik kedua-dua mangsa.

Kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya, Ifa Sirrhu Samsudin.

Ifa turut memohon supaya mahkamah mengenakan ikat jamin RM10,000 bagi setiap tertuduh.

Zaharah kemudiannya menetapkan jaminan RM5,000 setiap seorang dengan seorang penjamin selain mengarahkan tertuduh melaporkan diri di balai polis berhampiran sebulan sekali sehingga tarikh sebutan semula kes yang ditetapkan pada 16 November depan.

No comments:

Post a Comment