Search This Blog

Saturday, October 15, 2011

Bangunan kedai nyaris musnah

SH:


BANDAR BENTONG - Bangunan kedai berusia hampir 50 tahun yang dijadikan pejabat Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Bentong di Jalan Chui Yin, dekat sini, nyaris musnah dalam kejadian kebakaran awal pagi semalam.

Setiausaha Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Bentong, Liew Nan Chee berkata, kebakaran itu merupakan kejadian pertama berlaku sejak bangunan berkenaan dijadikan pusat operasi persatuan.

Menurutnya, kejadian berlaku kira-kira jam 2.45 pagi dan disedari orang awam yang berada di sekitar kawasan itu.

Katanya, bahagian hadapan bangunan tingkat atas terbakar manakala yang lain dapat diselamatkan.

“Setakat ini pihak kami masih belum mentafsirkan kerugian dan perbincangan akan dijalankan bersama ahli persatuan untuk membaik pulih kerosakan.

“Punca kejadian masih belum diketahui dan kami berharap pihak bomba dan penyelamat dapat memaklumkan punca sebenar kejadian,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Alam Sekitar dan Kesihatan negeri, Datuk Hoh Khai Mun mahu sistem pendawaian elektrik yang sudah mencecah usia lebih 10 tahun ditukar.

Menurutnya, pemilik kediaman dan premis perniagaan disaran menjalankan pemeriksaan berkala terhadap sistem pendawaian elektrik bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini.

“Sekurang-kurangnya ia dapat mengurangkan risiko berlakunya kebakaran terutama melibatkan struktur bangunan atau rumah lama yang diperbuat daripada papan,” katanya selepas turun padang melawat tempat kejadian.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment