Search This Blog

Thursday, October 27, 2011

Bangkok tenggelam sebulan

BANGKOK: Warga Bangkok yang keliru dan dilanda kebimbangan diberi amaran, banjir yang kemungkinan besar melanda ibu negara Thailand itu boleh berlanjutan berminggu-minggu.
Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra, berkata benteng penahan banjir yang dibina di pinggir Bangkok mungkin tidak mampu menampung limpahan air dari utara.

“Bagaimanapun, saya yakin 50 peratus bahawa bahagian tengah Bangkok tidak akan tenggelam sepenuhnya,” katanya kepada media, semalam.

Berdepan bencana banjir terburuk dalam tempoh beberapa dekad, Yingluck berkata, ketika ini pihak berkuasa menjangkakan banjir di Bangkok akan berlanjutan di antara dua minggu hingga sebulan.

Yingluck juga membetulkan kenyataan kelmarin apabila dia mendakwa, kawasan tengah Bangkok “kemungkinan besar” akan ditenggelami banjir.

Krisis bencana Thailand turut diburukkan lagi dengan pelbagai kenyataan saling bercanggah dikeluarkan pegawai kerajaan Pusat dan tempatan.


Keadaan itu meningkatkan lagi kekeliruan 12 juta penduduk Bangkok.

Tidak cukup dengan itu, mereka juga terpaksa berjaga-jaga terhadap ancaman buaya yang mungkin terlepas apabila pusat penternakan haiwan ganas di pinggir Bangkok turut dinaiki air.
Semalam, tiga buaya peliharaan sepanjang di antara 1.7 dan 1.8 meter berjaya ditangkap pihak berkuasa di wilayah Nonthaburi, utara Bangkok.

Setakat ini tidak diketahui berapa ekor buaya terlepas dari sangkar pusat pemeliharaan sekitar Bangkok.

Air pasang pada hujung minggu ini dijangka memburukkan lagi keadaan Sungai Chao Phraya.

Yingluck berkata, dalam keadaan paling buruk, kawasan rendah Bangkok mungkin dinaiki air sehingga lebih satu meter.

Sementara itu, lebih 600 banduan, termasuk yang menunggu pelaksanaan hukuman mati, dipindahkan dari Penjara Bang Kwang untuk mengelak kejadian tidak diingini. - AFP

No comments:

Post a Comment