Search This Blog

Friday, October 28, 2011

Amil diburu polis

JOHOR BAHRU: Mengejutkan apabila seorang amil yang dilantik Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) untuk membuat kutipan zakat di sekitar bandar Kulai dekat sini, menghilangkan diri dengan membawa wang kutipan zakat berjumlah RM18,000 pada Ogos lalu.
Suspek, Redzuan Mohd Said, 28, yang beralamat terakhir di No. 5506, Jalan Matahari 34/8, Taman Indahpura, Kulai, dikehendaki polis bagi membantu siasatan berkaitan kes melarikan wang terbabit.

Pemangku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Johor, Superintendan Mohd Luthfi Ismail Abdullah berkata, pihaknya masih mengesan suspek selepas menerima laporan daripada MAINJ berkaitan perkara itu.

“Redzuan yang memiliki MyKad 830803-01-5859 dikehendaki bagi membantu siasatan yang dijalankan mengikut Seksyen 408 Kanun Keseksaan, sabit kesalahan boleh dipenjara setahun hingga 10 tahun, denda dan sebatan.

“Suspek menghilangkan diri selepas mengutip wang zakat untuk tempoh sebulan di bandar berkenaan, keluarganya juga tidak tahu di mana lelaki itu berada,” katanya.

Orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan Redzuan diminta menghubungi Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Komersil Daerah Kulaijaya, Asisten Superintendan Lydia Mastura Alias di talian 019-2216766 atau 07-6632222 sambungan 6436 atau balai polis berhampiran.

Dalam kes berasingan, pihaknya meminta kerjasama orang ramai mengesan seorang lelaki yang menjalankan kegiatan menawarkan jualan kereta baru pada harga lebih rendah berbanding harga pasaran, namun gagal menyerahkannya kepada pelanggan.

“Suspek, Mohd Syafiq Ram Abdullah, bernombor MyKad 711204-07-5591 dengan alamat terakhir di C3-02-02 Kediaman Pegawai Tentera RKAT, Jalan Indah Kem Sungai Besi, Kuala Lumpur.
“Suspek memperdaya tiga mangsa di Kulaijaya, taktiknya ialah menawarkan harga rendah sebelum menghilangkan diri bersama wang mangsa,” katanya.

No comments:

Post a Comment