Search This Blog

Monday, September 26, 2011

Sindiket dadah tawar kerja gaji tinggiKUALA LUMPUR 25 Sept. – Sindiket penyeludupan dadah antarabangsa kini berselindung di sebalik operasi syarikat yang menawarkan pekerjaan bergaji lumayan.
Kebanyakan mangsa yang tidak berpendidikan tinggi terpedaya untuk pekerjaan itu yang tanpa disedari mereka sebenarnya dijadikan keldai dadah.
Ketua Jabatan Pengaduan dan Perkhidmatan Awam MCA, Datuk Michael Chong berkata, pihaknya menerima aduan enam kes mangsa dijadikan keldai dadah pada 2009, diikuti 2010 (tiga kes) dan 2011 (lima kes iaitu termasuk yang terbaru 10 September lalu).
“Kebanyakan mangsa mudah menerima pekerjaan tanpa mengetahui latar belakang syarikat itu.
“Mereka lebih suka bekerja memandangkan gaji ditawarkan lebih tinggi.
“Mereka turut ditawarkan faedah lain seperti mengikuti kursus di luar negara,” katanya pada satu sidang akhbar di Wisma Biro Pengaduan Awam MCA di sini, hari ini.
Tambah Michael, dalam kes terbaru 10 September lalu, seorang mangsa sindiket pengedaran dadah itu ditahan di Lapangan Terbang Guang Zhou, China.
“Mangsa dipercayai pergi ke China bersama tiga majikannya iaitu seorang warga Nigeria dan dua warga tempatan selain diiringi dua pekerja lain.
“Dia ditahan sebaik sahaja memasuki pintu masuk lapangan terbang untuk penerbangan pulang ke tanah air kerana memiliki dadah jenis heroin 549.7 gram,” ujarnya.
Kata Michael, suami mangsa, Sangar Chrisnan Samy, 36, dimaklumkan isterinya pergi ke China atas urusan mempelajari teknik pembungkusan selama seminggu.

No comments:

Post a Comment