Search This Blog

Friday, September 2, 2011

Pantau kecurian penutup jalanBALING - Penduduk setempat terutama di kawasan Pulai berharap pihak berwajib memantau kes kecurian penutup jalan yang dilakukan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Serong penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Zainal berkata, masalah kecurian penutup jalan sering dilakukan oleh penagih dadah yang tekad menjualnya untuk mendapatkan wang membeli dadah.

“Masalahnya sekarang adalah, ketiadaan penutup jalan ini amat membahayakan pengguna jalan raya terutama penunggang motosikal. Keadaan ini akan bertambah buruk ketika waktu malam. Kebanyakan penunggang motosikal mendakwa tidak dapat melihat lubang jalan sehingga membuatkan mereka gagal mengawal kenderaan lalu terjatuh.

“Setakat ini, memang banyak kejadian yang tidak dingini berlaku apabila penunggang motosikal melalui jalan tanpa penutup ini,” katanya.

Menurutnya, sekiranya tiada kemalangan sekalipun, kedalaman lubang jalan itu mampu merosakkan kenderaan pengguna.

“Saya faham, setiap kali penutup ini diganti, ada pula orang yang mencurinya. Sehubungan itu, saya menggesa pihak berwajib mencari alternatif untuk mengekang masalah ini dari terus berlaku. Masalah ini seharusnya dipantau dengan serius untuk keselesaan orang ramai,” katanya,

Menurutnya, baru-baru ini, seorang remaja terpaksa dikejarkan ke hospital apabila melalui jalan yang berlubang ini.

“Walaupun kecederaannya tidak parah, masalah penutup jalan ini perlu ditangani segera disebabkan masalah jalan berlubang ini telah terlalu lama. Penduduk setempat lebih berhati-hati ketika memandu di kawasan ini. Namun, golongan remaja sering menjadi mangsa kerana mereka sering memandu dengan keadaan laju sehingga gagal mengelak lubang berkenaan.

“Tambahan pula, keadaan lubang ini berada di kawasan persimpangan Kolej Komuniti ke Pasaraya Billon. Sekiranya penunggang dari arah Koleh Komuniti, mereka tidak akan dapat melihat lubang ini sehinggalah mereka membelok untuk ke pasaraya berkenaan,” katanya.

Zainal berkata, ketika waktu hujan, kawasan ini akan dinaiki air sehingga menutupi lubang berkenaan.

“Saya berharap pengguna terutama penunggang motosikal memperlahankan kenderaan mereka sekiranya melalui jalan di persimpangan Kolej Komuniti ini,” katanya.SH

No comments:

Post a Comment