Search This Blog

Monday, September 26, 2011

Kumpulan militan serang askar di selatan Filipina, 15 terbunuhZAMBOANGA 25 Sept. - Seramai 13 penyerang dan dua askar marin terbunuh apabila sekumpulan militan menyerang askar kerajaan yang mengawal tapak pembinaan sebuah sekolah di selatan Filipina, hari ini.
Kira-kira 50 lelaki bersenjata menyerang dua detasmen marin di pekan Talipao, wilayah Sulu pada Subuh hari ini, mencetuskan pertempuran sengit selama dua jam mengakibatkan 13 anggota militan dan dua askar marin terbunuh, kata Komander Marin, Kolonel Romeo Tanalgo.
Enam askar lain cedera sebelum penyerang berpecah dan melarikan diri ke dalam hutan, katanya.
Penyerang dipercayai terdiri militan muda yang dilatih oleh kumpulan Abu Sayyaf dan anggota radikal yang berpecah daripada Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF).
Mereka telah membentuk sebuah kumpulan baru dikenali sebagai Awliyah yang diketuai seorang komander bernama Hatib Zacaria yang mahu mencipta nama menerusi keganasan, kata jurucakap tentera wilayah, Leftenan Kolonel Randolph Cabangbang.
Pasukan marin memantau kumpulan baru itu sejak kira-kira setahun lalu.
Pertempuran tersebut turut menyebabkan kenduri kahwin penduduk Islam di Talipao tergendala, mencetuskan kemarahan ramai penduduk di situ.
Askar kerajaan merampas tujuh raifal M16 milik militan dan memburu penyerang yang melarikan diri. - Agensi

No comments:

Post a Comment