Search This Blog

Monday, September 26, 2011

JPJ: 40 saman dalam sejam
ABDUL Rahman Emang Anyie menunjukkan kesalahan sebuah treler membawa muatan melebihi had panjang pada Operasi Pengarah di Gong Badak, semalam.


KUALA TERENGGANU 25 Sept. - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri mengeluarkan sebanyak 40 saman terhadap pelbagai kesalahan lalu lintas dalam tempoh hanya satu jam dalam operasi Ops Pengarah di sini hari ini.
Pengarah JPJ negeri, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, dalam tempoh itu juga, sebanyak 30 notis amaran dikeluarkan kepada pemilik kenderaan yang menggunakan cermin gelap.
Menurutnya, jumlah tersebut boleh disifatkan agak tinggi dan pihaknya yakin dapat mengesan lebih banyak kesalahan yang dilakukan pengguna kenderaan sekiranya operasi itu dilakukan sepanjang hari atau waktu puncak.
"Kita bukan sahaja mencari kesalahan pemandu atau pengguna jalan raya tetapi turut menasihat dan mengingatkan mereka," katanya di sini hari ini.
Operasi melibatkan kira-kira 50 anggota itu dijalankan di dua lokasi iaitu Jalan Kubang Badak yang menuju ke Universiti Malaysia Terengganu (UMT) serta berhadapan UMT.
Abdul Rahman memberitahu, pihaknya turut mengesan beberapa kesalahan lain termasuk tiada lesen memandu, cukai jalan yang tamat tempoh, tidak memakai topi keledar dan tali pinggang serta kesalahan berkaitan plat kenderaan.
Dalam perkembangan lain, beliau berkata, JPJ negeri telah menahan tujuh buah lori yang didapati membawa muatan berlebihan sejak dua hari lalu.
habis

No comments:

Post a Comment