Search This Blog

Monday, September 26, 2011

Gempar jalan raya mendapPUCHONG – Menggemparkan apabila jalan di Taman Kinrara Seksyen 5/1 di sini dikatakan tiba-tiba mendap dan membentuk kawah besar menyebabkan laluan itu terpaksa ditutup kepada pengguna jalan raya, petang kelmarin.

Difahamkan, ketika kejadian cuaca baik dan tiada sebab yang boleh mengakibatkan lubang selebar tiga meter di tengah-tengah jalan antara dua pangsapuri di sini menjadi mendap sehingga sedalam lima meter.

Tinjauan Sinar Harian ke lokasi pada jam 10 pagi, semalam mendapati lubang itu semakin membesar jika dibandingkan dengan pemerhatian dilakukan pada jam 1 pagi hari yang sama.

Kejadian pada jam 2 petang kelmarin itu hingga kini masih belum dapat dikenal pasti puncanya, namun Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) melalui kontraktor dilantik giat mengkaji.

Penolong Pengarah (Kanan) Jabatan Kejuruteraan MPSJ, Ir Mohd Arifuddin Kamari berkata, selepas menerima aduan berhubung perkara itu, pemantauan dilakukan dan kontraktor segera ke tempat kejadian.

“Kita akan besarkan lubang dan masukkan batu kerikil untuk melihat sama ada berlaku pergerakan tanah atau tidak di permukaan bawah.

“Majlis juga akan memanggil beberapa agensi termasuk Indah Water Konsortium (IWK) dan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) untuk mengenal pasti punca kejadian,” katanya memaklumkan kawasan terbabit adalah bekas kawasan lombong.

Katanya, pemerhatian awal mendapati tiada pengaliran air bocor di kawasan itu.

“Ini adalah kejadian pertama di sini dan kita harap ia bukan tanah jerlus,”katanya.

Sementara itu, Ketua Bahagian MCA, Datuk Wong Hock Aun yang meninjau tempat kejadian awal pagi semalam berkata, MPSJ harus melakukan kajian terperinci mengenai kejadian itu.

“Bagi penduduk, mereka disarankan menggunakan laluan alternatif melalui Taman Kinrara Seksyen 3 atau melalui Jalan Merbok untuk ke Taman Kinrara Seksyen 5.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kinrara, Teresa Kok Suh Sim pula berkata, pihaknya berharap kejadian hanya terhad di laluan itu sahaja dan tidak mengakibatkan kawasan persekitaran

Menurutnya, Jabatan Geologi dan Mineral (GMG) perlu dipanggil melakukan pemantauan bersama-sama kontraktor MPSJ mencari punca bagaimana ia berlaku.

No comments:

Post a Comment