Search This Blog

Friday, August 5, 2011

Warga emas merangkak keluar selamatkan diriKUALA TERENGGANU- Seorang wanita warga emas terpaksa merangkak keluar dari rumah untuk menyelamatkan diri daripada dijilat api dalam satu keja-dian kebakaran di Kampung Serdang Baru, Bukit Tunggal, malam kelmarin.

Kejadian yang berlaku kira-kira jam 8.30 malam itu, mangsa, Nik Fatimah Embong, 62, hanya mampu merangkak kerana terlalu cemas dan tidak mampu untuk bangun apabila melihat pelita yang dipasangnya ketika hendak membaca Al-Quran secara tiba-tiba menyambar kain langsir lalu memusnahkan rumah papan miliknya dalam sekelip mata.

Katanya, sebelum kejadian, dia baru memulakan bacaan ayat suci Al-Quran di dalam bilik tidurnya selepas solat Maghrib dengan menggunakan pelita dan tiba-tiba kain langsir terkena pada api pelita itu.

“Kejadian berlaku begitu pantas, sebaik terkena kain langsir api terus menyambar dinding dan merebak ke bahagian lain.

“Saya terus menjerit meminta tolong dan ketika itu, anak lelaki saya yang masih berada di rumah membawa air untuk memadamkan api itu tetapi gagal,” katanya ketika ditemui di kediamannya, semalam.

Nik Fatimah berkata, tunai RM3,000 diterima dua minggu lalu hasil pampa-san kemalangan serta wang zakat RM350 baru diterima dan barangan kemas bernilai RM2,500 miliknya turut musnah.

“Saya sedih kerana semua wang yang disimpan untuk persiapan menyambut hari raya pada tahun ini langsung tidak dapat diselamatkan termasuklah baju raya dan kad pengenalan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba Kuala Terengganu, Kamerul Bieza Mohd Kassim berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan kira-kira jam 8.44 malam dan setibanya di tempat kejadian, rumah papan itu sudah musnah dijilat api.

Katanya, pihaknya dapat mengawal keadaan dalam masa enam minit dan semua mangsa dilaporkan selamat manakala punca kejadian masih dalam siasatan.SH

No comments:

Post a Comment