Search This Blog

Wednesday, August 3, 2011

VCD, DVD cetak rompak RM1j dirampas


BUTTERWORTH 3 Ogos – Bahagian Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Pulau Pinang berjaya merampas DVD cetak rompak bernilai RM1 juta dalam satu serbuan di sebuah premis di Seberang Jaya dekat sini hari ini.
Ketua Pegawai Penguat Kuasanya, M Guna Selan berkata, dalam operasi pada pukul 12 tengah hari itu, pihaknya merampas lebih 100,000 keping VCD dan DVD cetak rompak pelbagai tajuk dan lucah.
Katanya, serbuan itu dilakukan oleh sepasukan 11 penguat kuasa KPDNKK negeri diketuai Mohd Amir Abdullah selepas melakukan risikan sejak tiga minggu lepas.
"Semasa serbuan, premis dijadikan stor memproses dan menyimpan VCD dan DVD itu berkunci dan anggota saya terpaksa memecahkan pintunya sebelum dapat masuk ke dalam,” katanya kepada pemberita di sini.
Beliau berkata, antara barangan lain yang dirampas ialah 11 unit mesin penyalin atau “burner” serta beberapa perkakasan mencetak.
Guna Selan berkata, serbuan hari ini merupakan rampasan terbesar KPDNKK Pulau Pinang bagi tahun ini dan ketika serbuan dibuat, tiada pekerja yang sedang bertugas di premis berkenaan. – Bernama
kosmo

No comments:

Post a Comment