Search This Blog

Monday, August 15, 2011

Terpaksa guna air perigiBUKIT RAYA – Sebuah keluarga di Kampung Alor Parit di sini menyambut Ramadan dalam keadaan kurang sempurna kerana impian mereka mendapatkan bekalan air paip pada puaasa tahun ini tidak kesampaian.

Keluarga ini tidak pernah mendapat bekalan berkenaan sepanjang menetap di situ walaupun pelbagai usaha dilakukan.

Noraini Ibrahim, 35, berkata, selepas laporan mengenai masalah itu disiarkan Sinar Harian dua bulan lalu pihak berkenaan dari Alor Setar datang ke rumahnya dan memaklumkan akan membincangkan masalah itu dengan ketua mereka namun, sehingga kini tiada sebarang maklum balas.

“Bekalan air perigi dekat rumah sering kali kering, kami terpaksa membuka lorong air dari sawah supaya air dari sawah itu dapat menyerap masuk ke perigi, “ katanya.

Noraini berkata, masalah itu menyebabkan anaknya terpaksa mandi di tali air kawasan rumah mereka apabila bekalan air perigi itu kering.

“Suami terpaksa membawa anak mandi di tali air itu pada waktu malam kerana malu dilihat orang yang melalui kawasan itu jika mandi pada waktu siang namun, kasihan apabila anak pulang mengadu badan mereka gatal selepas mandi di situ.

“Kadang-kala saya tidak boleh membuka lorong di bendang kawasan itu jika pemilik sawah menabur baja,” katanya.

Menurutnya, bekalan air perigi itu hanya digunakan untuk membasuh pakaian dan pinggan serta mandi sahaja manakala bekalan air minum dan memasak terpaksa diambil di rumah jiran.

“Kami tidak larat erus mengangkat air terutamanya di bulan puasa ini menyebabkan saya meminta pihak berkenaan tampil membantu saya menyelesaikan masalah ini dengan segera.

“Saya mohon bantuan bekalan air daripada pihak Jabatan Kesihatan namun, pihak berkenaan memaklumkan peruntukan permohonan itu belum ada,” katanya.-SH

No comments:

Post a Comment