Search This Blog

Tuesday, August 30, 2011

Taiwan pula dilanda NanmadolKAOHSIUNG 29 Ogos - Selepas 'menyerang' Filipina, kini Taufan Nanmadol melanda Taiwan sehingga memaksa beribu-ribu penduduk dipindahkan, sekolah-sekolah ditutup dan perkhidmatan awam tergendala.
Menurut Pusat Biro Cuaca, kejadian tanah runtuh dikesan berlaku berhampiran bandar Taitung di pantai timur Taiwan awal pagi ini.
"Ia (Nanmadol) merupakan yang paling kuat pernah melanda Taiwan berbanding Taufan Markot yang menyebabkan lebih 700 maut atau hilang pada 2009," katanya.
Dalam pada itu, Nanmadol yang mengorbankan 13 penduduk di Filipina kini sedang menghala perlahan ke barat laut Taiwan beserta angin berkelajuan 137 kilometer sejam.
Pusat Operasi Kecemasan berkata, seramai 8,000 penduduk dipindahkan ke kawasan yang lebih selamat ketika Nanmadol melanda negara ini.
Selain itu, Kementerian Pertahanan Awam turut menempatkan beribu-ribu anggota pasukan keselamatan bagi membantu proses pemindahan dan memantau kawasan yang berisiko dilanda banjir.
Akhbar Taipei Times melaporkan, dua pesawat C-130 digunakan bagi menyelamatkan 140 pelancong yang terperangkap di pulau Matsu selain perkhidmatan kereta api dihentikan buat sementara waktu.
Sementara itu, China turut bakal berdepan dengan bencana alam tersebut. - AFP

No comments:

Post a Comment