Search This Blog

Saturday, August 6, 2011

Skandal godam telefon merebak

LONDON 5 Ogos - Anggota-anggota Parlimen Britain semalam menggesa pengacara bual bicara televisyen CNN, yang juga bekas editor akhbar tabloid, Piers Morgan (gambar) kembali ke negara asalnya, Britain bagi menjawab dakwaan berhubung penggodaman telefon selepas laporan dibuat oleh bekas isteri anggota kumpulan Beatle, Paul McCartney.
Heather Mills yang membuat dakwaan tersebut berkata, seorang wartawan telah mendengar mesej suara telefonnya sekali gus menambahkan lagi 'kehangatan' skandal yang melanda empayar syarikat Rupert Murdoch, News Corp dan penerbitan-penerbitan lain di Britain.
Dalam temu bual bersama Stesen Perbadanan Penyiaran Britain (BBC) kelmarin, Mills berkata, seorang wartawan yang bekerja untuk syarikat penerbitan Britain, Trinity Mirror iaitu pemilik akhbar tabloid, Daily Mirror, telah menemuinya dan menunjukkan butiran mesej yang ditinggalkan McCartney pada telefonnya pada awal 2001.
"Wartawan kanan itu, bukan Morgan telah berjumpa saya dan mengaku telah menggodam telefon saya,'' katanya. Ketika itu, Morgan adalah editor akhbar tabloid tersebut," katanya.
Setakat ini, dakwaan mengenai komplot penggodaman hanya terhad kepada akhbar News of the World yang dimiliki oleh syarikat akhbar Britain, News Corp.
Akhbar tabloid The Sunday telah ditutup bulan lalu apabila membangkitkan kemarahan orang ramai selepas mangsa penggodaman turut melibatkan seorang pelajar sekolah hilang yang ditemui mati dibunuh dan beberapa mangsa jenayah lain.
Pada 2006, Morgan didakwa telah menyenaraikan satu mesej dari telefon Mills untuk keluaran akhbar Daily Mail Britain, namun beliau menafikan tuduhan tersebut.
"Heather Mills telah membuat tuntutan tidak berasas berhubung perbualan yang mungkin atau tidak mungkin beliau lakukan dengan eksekutif kanan akhbar Trinity Mirror pada 2001.
"Saya tidak pernah menggodam, mengarahkan sesiapa untuk menggodam telefon, atau bukan niat saya untuk menerbitkan mana-mana cerita yang diperolehi menerusi penggodaman telefon," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan, semalam.
Menurut jurucakap Morgan hari ini, dia tidak mempunyai sebarang komen mengenai kenyataan yang dikeluarkan oleh majikannya itu. - REUTERSutusan

No comments:

Post a Comment