Search This Blog

Wednesday, August 3, 2011

RM500,000 lesap dilarikan enam perompakKUANTAN - Wang hasil kutipan perniagaan sepanjang hujung minggu sebuah pasar raya berjumlah kira-kira RM500,000 yang disimpan dalam peti besi premis perniagaan di Batu 6, Jalan Gambang dekat sini itu lesap dikebas enam perompak, awal pagi kelmarin.

Dalam kejadian antara jam 1.30 hingga 2 pagi itu, dua pengawal keselamatan yang bertugas turut diikat bagaimanapun mereka tidak dicederakan.

Pegawai Turus Urus Setia Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Superintendan Noor Asyikin Shamsuri berkata, enam suspek dipercayai warga asing dipercayai bertindak mengikat dua pengawal terlebih dahulu sebelum masuk ke dalam pasar raya itu melalui pintu belakang.

Menurutnya, penjenayah yang memakai penutup muka serta bersenjatakan pisau. kapak dan besi itu terus masuk ke bilik pejabat dan memecah peti besi yang menyimpan kesemua wang hasil kutipan pasar raya terbabit sepanjang hujung minggu lalu.

“Suspek hanya mengambil wang kertas dianggarkan berjumlah RM0.5 juta,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini, semalam.

Noor Asyikin berkata, selepas mendapat habuan lumayan itu, suspek segera melarikan diri dengan meninggalkan kedua-dua pengawal terbabit dalam keadaan terikat.

“Bagaimanapun kira-kira jam 4 pagi, salah seorang pengawal terbabit berjaya melepaskan diri sebelum keluar meminta bantuan dan membuat laporan polis di Balai Jaya Gading dekat sini,”katanya.

Beliau berkata, susulan laporan polis berhubung kejadian itu, polis menahan dua suspek warga asing bagi membantu siasatan.SH

No comments:

Post a Comment