Search This Blog

Friday, August 5, 2011

Pokok terbakar jadi tanda tanyaBALING - Sebatang pokok di Kampung Banggol Ladang menimbulkan tanda tanya apabila dikatakan terbakar dengan sendirinya sehingga memaksa bomba dan pasukan sukarela bergegas memadamkan kebakaran.

Penduduk, Selvaraja Muniandy berkata, kejadian itu berlaku kira-kira jam 8.30 malam ketika dia berada di rumah.

“Jarak rumah saya dengan pokok itu hanya beberapa meter sahaja. Ibu mertua saya yang kebetulan datang ke rumah. memberitahu pokok di hadapan rumah terbakar.

“Keadaan bertambah pelik apabila kebakaran pokok itu hanya melibatkan kawasan dalam pokok. Pokok ini sudah tua, jadi memang ada bahagian pokok yang berlubang. Tetapi, saya hairan mengapa api hanya dalam lubang itu sahaja,” katanya.

Menurutnya, sekiranya kebakaran itu tidak dapat dikawal, kemungkinan perkara buruk akan berlaku.

“Kawasan pokok ini juga berdekatan dengan kawasan perumahan, sekiranya pokok ini terbakar dan tumbang, kemungkinan perkara yang lebih buruk akan berlaku.

“Disebabkan itu, saya amat berterima kasih kepada semua pihak yang begitu pantas menghulurkan bantuan,” katanya.

Selvaraja berkata, pokok itu tidak menunjukkan sebarang tanda misteri sebelum ini

“Sudah lama saya duduk di kampung ini. Setakat ini saya belum pernah berhadapan dengan kejadian pelik yang melibatkan pokok ini. Ini merupakan kejadian pertama berlaku dalam hidup saya,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, kemungkinan akan ada yang mengatakan k pokok itu terbakar akibat faktor cuaca yang panas.

“Saya akui cuaca yang terlalu panas mungkin akan menyebabkan kebakaran, tetapi, pokok ini bukan terletak di tempat yang terdedah pada cahaya matahari. Pokok ini berada di kawasan yang teduh.

“Selain itu, sebelum kejadian, saya juga tidak mendengar sebarang bunyi kilat yang turut sama boleh menyumbang kepada kebakaran ini. Kalau nak kata budak main mercun pun tidak, kerana jarang budak-budak bermain di hadapan rumah saya,” katanya.SH

No comments:

Post a Comment