Search This Blog

Saturday, August 6, 2011

Pekerja salon menangis dijatuhi hukuman gantungSHAH ALAM – Tangisan seorang pekerja salon warga Iran menimbulkan suasana hiba di Mahkamah Tinggi di sini, semalam sebaik sahaja wanita muda itu tahu dia dijatuhi hukuman gantung sampai mati.

Pada ketika Hakim, Noor Azian Shaari menjatuhkan hukuman, Masoumeh Gholami Khaveh, 36, kelihatan bersahaja di kandang salah kerana tidak faham.

Bagaimanapun, selepas mahkamah bersurai, dia yang terpinga-pinga tiba-tiba menangis selepas pegawai penterjemah menerangkan hukuman diterimanya.

Masoumeh didapati bersalah mengedar 2865.6 gram metaphetamine di Hotel One World, Bandar Utama, dekat sini, kira-kira jam 8.10 pagi, 15 November 2009.

Pendakwaan terhadapnya dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Muhamad Syafik Md Kamal mengikut Seksyen 39B Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori.

Noor Azian dalam penghakimannya berkata, mahkamah meragui keterangan Masoumeh mengenai tujuan kedatangannya ke Malaysia iaitu untuk membeli pakaian dan alat solek.

“Tertuduh beritahu keluarganya susah dan dia datang ke Malaysia tanpa membawa wang. Tetapi, dia ada beritahu sudah datang ke Malaysia sebanyak enam kali.

“Dia juga kata, apabila dia sampai ke Malaysia keluarganya akan hantar duit melalui syarikat penukaran wang. Mahkamah dapati ia tidak munasabah kerana kalau keluarga susah, bagaimana nak hantar wang.

“Malah, syarikat penukaran wang itu juga didapati tidak wujud,” katanya.

Noor Azian berkata, mahkamah juga tidak menerima alasan Masoumeh bahawa dia membawa beg (mengandungi dadah) itu atas permintaan Shila, konon untuk diserahkan kepada Amin.

“Walaupun Amin wujud, tiada keterangan yang mengaitkan beg dadah itu dengan Amin,” katanya.

SH

No comments:

Post a Comment