Search This Blog

Wednesday, August 3, 2011

Mangsa ingin jumpa peragut


KUALA TERENGGANU: “Setiap kali terkenangkan tragedi itu, saya berasa ingin berjumpa dan berdepan dengan peragut itu,” kata Maleha Malik, 25, yang terlantar di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini, akibat menjadi mangsa ragut di Jalan Kamaruddin, di sini, Ahad lalu.
Dalam kejadian jam 8.30 pagi itu, Maleha mengalami pendarahan dalaman, patah tangan kanan dan cedera di leher manakala adiknya, Maizatul Akmal, 22, koma berikutan parah di kepala.

Anak keempat daripada 11 beradik itu berkata, dia berharap peragut terbabit dikenakan hukuman setimpal.

“Sebelum ini, saya kerap membaca kejadian ragut melalui akhbar mahupun televisyen dan tidak pernah terlintas di fikiran saya sendiri akan menjadi mangsa. “Kejadian ini membuatkan saya tertekan dan sedih apatah lagi ia berlaku ketika masyarakat Islam membuat persiapan menyambut Ramadan.

“Malah, hati saya dihambat pilu apabila dimaklumkan keluarga mengenai keadaan adik yang masih koma. Saya berharap peragut itu menerima balasan setimpal. Dia perlu bertanggungjawab di atas perbuatannya,” katanya ketika ditemui di HSNZ, di sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Terengganu, Datuk Jamshah Mustapa yang ditemui ketika melawat pasangan adik-beradik itu memohon kerjasama orang ramai untuk tampil menyalurkan maklumat kepada polis bagi membantu siasatan.

“Sehingga kini, tiada sebarang maklumat diterima daripada saksi tempat kejadian mengenai penjenayah terbabit. Hasil maklumat awal, dua beradik terbabt cedera apabila cuba mengejar peragut.Mangsa memaklumkan kepada saya yang mereka diragut dua lelaki yang menaiki motosikal tanpa nombor pendaftaran dan polis tidak menolak kemungkinan penjenayah terbabit sudah biasa melakukan kegiatan ragut.Kejadian ini berlaku di kawasan sibuk dan mustahil tiada siapa pun yang tidak nampak. Bagi saya, ia menyedihkan jika tiada siapa yang tampil membantu siasatan,” katanya sambil memaklumkan kes disiasat mengikut Seksyen 392 Kanun Keseksaan kerana samun.Nasib dua beradik itu turut mendapat simpati Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said yang mengunjungi mereka di HSNZ, petang semalam.http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Mangsainginjumpaperagut/Article/index_html

No comments:

Post a Comment