Search This Blog

Saturday, August 6, 2011

5 lagi pegawai Imigresen dibebaskan

IPOH 5 Ogos - Lima lagi pegawai Imigresen yang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kem Tahanan Perlindungan Kamunting (Kemta) sejak lapan bulan lalu, dibebaskan hari ini.
Pembebasan itu menjadikan semua lapan pegawai jabatan terbabit yang ditahan di bawah akta berkenaan telah dibebaskan.
Penolong Komisioner Penjara Kemta, Mohd. Roslen Ramli berkata, kelima-lima pegawai Imigresen yang berusia antara 20 hingga 30 tahun itu dibebaskan melalui perintah tahanan kira-kira pukul 11 pagi ini, sebelum solat Jumaat.
"Semua pegawai Imigresen yang ditahan di bawah ISA di sini sudah dibebaskan. Tiga daripadanya dibebaskan Selasa lalu manakala lima lagi dibebaskan hari ini.
"Mereka dijemput oleh keluarga masing-masing selepas dibebaskan pagi ini," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Isnin lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengumumkan pembebasan lapan pegawai Imigresen yang ditahan mengikut ISA pada tahun lalu kerana disyaki terlibat dengan sindiket penyeludupan manusia.
Kesemua mereka termasuk seorang wanita ditahan ketika bertugas di kaunter hadapan pintu masuk negara di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan Terminal Penerbangan Tambang Murah, Sepang. Tujuh daripadanya pegawai muda yang berusia sekitar 20-an hingga awal 30-an.
Dalam laporan Utusan Malaysia pada Selasa lalu, siasatan berhubung harta dan aset pegawai-pegawai tersebut yang mencecah jutaan ringgit masih dijalankan mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001.utusan

No comments:

Post a Comment