Search This Blog

Wednesday, August 10, 2011

Jurujual dipenjara 6 tahun rogol rakan sendiriJOHOR BAHRU - Seorang jurujual dijatuhi hukuman penjara enam tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini, selepas didapati bersalah merogol rakan sendiri, dua tahun lalu.

Goh Wei Jian, 20, disabitkan bersalah melakukan perbuatan tersebut di bilik tidur di sebuah rumah beralamat No 40, Jalan Permas 8/16, Taman Permas Jaya, di sini kira-kira jam 2 hingga 4 petang pada 9 Disember 2009.

Hakim, Zamri Bakar memerintahkan tertuduh, Gih Wei Jian, 20, menjalani hukuman itu berkuat kuasa daripada tarikh hukuman dijatuhkan.

Ketika kejadian, mangsa yang merupakan rakan tertuduh baru berusia 15 tahun lapan bulan.

Dakwaan terhadapnya dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Chuah Shyue Chien dan Dzul Iswari Mohd Jaafar mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 30 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Zamri kemudian membuat keputusan itu setelah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan yang munasabah dan tertuduh tidak bercakap jujur serta membuat penafian semata-mata.

Terdahulu peguam bela, Yahya Chua dalam rayuan memohon mahkamah memberi peluang kepada Wei Jian sebagai pesalah muda untuk membaiki diri, namun Dzul Iswari memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kerana perbuatan tertuduh adalah serius.-SH

No comments:

Post a Comment