Search This Blog

Sunday, August 7, 2011

Ibu selamatkan bayi dalam kebakaranTUMPAT 6 Ogos - Biarpun masih berpantang, seorang ibu sanggup bergadai nyawa untuk menyelamatkan bayinya yang berusia 21 hari daripada rentung selepas rumah mereka di Kampung Kajang Sebidang dekat sini terbakar hari ini.
Dalam kejadian kira-kira pukul 12 tengah hari, Hanita Abdul Hamid, 38, sedang menyusukan bayinya, Ahmad Hambali Azhar di ruang tamu sebelum terbau asap dari arah ruang tamu utama rumah mereka.
"Sebaik sahaja terhidu bau asap itu, saya segera ke ruang tamu untuk melihat apa yang berlaku dan terkejut apabila melihat api sedang marak.
"Saya kemudian segera membawa Ahmad Hambali keluar melalui pintu dapur sambil menjerit meminta tolong daripada jiran," katanya ketika ditemui di tempat kejadian hari ini.
Jeritan Hanita didengari oleh datuk saudaranya yang tinggal di belakang rumah yang kemudian turut datang membantu.
Dia bernasib baik kerana anak sulungnya yang berusia 7 tahun bersama tiga lagi adiknya bermain di luar rumah ketika itu.
"Jika empat orang anak saya itu berada di dalam rumah, tentu sukar untuk saya menyelamatkan mereka dalam keadaan berpantang ini," ujarnya.
Ketika kejadian, suaminya, Azhar Mohd. Nor, 42, yang bekerja sebagai guru sekolah memandu tiada di rumah kerana bekerja.
Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Pengkalan Kubor, Ahmd Mazlan Jusoh berkata, pihaknya menerima panggilan pada pukul 12.03 tengah hari sebelum bergegas ke lokasi bersama 11 anggota dan dua jentera bagi memadam kebakaran.
"Pihak kami menghadapi kesukaran untuk sampai ke tempat kejadian kerana jalan sempit. Kebakaran bagaimanapun dapat dikawal daripada merebak dan hanya ruang tamu rumah mereka yang rosak teruk," katanya.utusan

No comments:

Post a Comment