Search This Blog

Saturday, August 6, 2011

Bina reaktor nuklear di rumah

STOCKHOLM: Seorang lelaki ditahan selepas cuba membina sebuah reaktor nuklear di dapurnya.
Dia juga mendedahkan usahanya itu dalam laman Facebook.

Richard Handl, 31, dari Anglholm, selatan Sweden, mengumpulkan bahan, termasuk pengesan asap, jam dinding dan jam tangan yang dibeli menerusi Internet.

“Saya hanya ingin melihat sama ada boleh atau tidak membina reaktor itu. Ia hanya hobi,” kata Handl, yang menganggur ketika ini. Dia pernah bekerja di sebuah kilang sistem pengudaraan. Handl sudah tiba ke peringkat mencampurkan beberapa bahan dalam ketuhar - americum, radium, beryllium dan 96 peratus asid sulfurik.

Letupan berlaku kira-kira tiga atau empat bul;an lalu tetapi polis hanya datang dua minggu lepas,” katanya.

Selepas letupan itu yang ditandakan sebagai “The Meltdown’ dalam blognya, Handl berkata, dia membersihkan ketuhar dan membeli lebih banyak radium serta meneruskan eksperimen.


Lembaga Keselamatan Radiasi dalam satu kenyataan berkata, pihak berkuasa menyerbu flet Handl pada 20 Julai selepas mengetahui dia menggunakan bahan nuklear secara tidak selamat.

“Tidak ada peningkatan dalam tahap radiasi di apartmennya dan jiran juga tidak terjejas kepada radiasi,” kata Ketua Penyelidik, Leif Moberg berkata dalam kenyataan itu.
Handl melaporkan serbuan itu dalam laman webnya dengan menulis ‘Projek batal.’ Dia ditahan tetapi dibebaskan tidak lama selepas itu.

“Saya masih menjadi suspek berhubung jenayah terhadap undang-undang keselamatan radiasi,” katanya. - AP
hmetro

No comments:

Post a Comment