Search This Blog

Wednesday, August 10, 2011

Anak suspek di KL

JAKARTA: Bekas bendahari Parti Demokratik, Muhammad Nazaruddin meninggalkan anak-anaknya di Kuala Lumpur, ketika melarikan diri ke luar negara bagi mengelak ditahan polis kerana disyaki terbabit dalam kes rasuah berprofil tinggi.
Jurucakap Polis Nasional, Inspektor General Anton Bachrul berkata, anak-anak Muhammad dijaga oleh saudara maranya di negara jiran itu.
Muhammad lari ke Singapura Mei lalu selepas terbabit dalam kes rasuah yang dikaitkan dengan pembinaan wisma atlet untuk Sukan SEA.

Dia dilaporkan meninggalkan Singapura selepas Suruhanjaya Membasmi Rasuah namakannya sebagai suspek kes rasuah Jun lepas.
Ahad lepas, dia ditahan polis di Cartagena, Colombia di mana dia, isterinya Neneng Sriwahyu dan beberapa orang pengawal tinggal.

“Kami percaya beberapa orang telah membantu Nazaruddin melarikan diri. Kami akan menjalankan siasatan ke atas mereka supaya mereka dapat menjadi saksi,” kata Anton.

Katanya polis telah mendapat nama pengawal Nazaruddin tetapi enggan mendedahkan nama mereka.

“Jumlah mereka kurang daripada lima orang,” katanya

Menurut Pejabat Imigresen Sumatera Utara pasport yang digunakan Muhammad, kepunyaan seorang pensyarah universiti bernama Syarifuddin. 

No comments:

Post a Comment