Search This Blog

Wednesday, August 3, 2011

15 warga Indonesia nyaris maut bot karam dipukul ribut

PELABUHAN KLANG 3 Ogos – Hari pertama puasa pada Isnin lepas tidak akan dilupakan oleh 15 warga negara Indonesia apabila kesemua mereka nyaris maut selepas bot yang dinaiki karam dipukul ribut.

Ketua Penguat Kuasa Daerah Maritim 4 Pelabuhan Klang, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Kapten Maritim Mohd Amir Hamzah berkata, kesemua mereka berdepan dengan detik mencemaskan apabila bot yang dinaiki karam, 17 batu nautika dari Pulau Jarak, pada 11 malam.

Beliau berkata, ketika kejadian, bot ”Anugerah Rezeki” itu dalam perjalanan dari Tanjung Balai, Indonesia, menuju ke Satun, Thailand, untuk menghantar bekalan belacan seberat 276,000 kilogram bernilai RM117,000.

"Kesemua mangsa berusia antara 30 dan 50 tahun itu diselamatkan oleh dua buah kapal tunda yang kebetulan melalui kawasan berkenaan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Mohd Amir berkata, kesemua mereka diselamatkan oleh kapal tunda Atlantic Gulf yang membawa mangsa sebelum memindahkan mereka ke sebuah lagi bot tunda dikenali Mas Indera 7 yang dalam perjalanan menuju ke Pelabuhan Klang. – Bernama
utusan

No comments:

Post a Comment