Search This Blog

Saturday, July 23, 2011

Video terus disebarBALING - Ketua PKR Cabang Baling, Lim Chong Wei membuat laporan polis berikutan mendakwa terdapat pihak yang menyebarkan video lucah secara terbuka dalam satu ceramah membincangkan isu semasa di Pejabat UMNO Kuala Ketil pada 17 Julai lalu.

Chong Wei berkata, penyebaran video itu dibuat menerusi video cakera padat (VCD) mengandungi aksi lucah yang didakwa melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Ketika itu, Naib Ketua Cabang Baling, Rahmat Shaari turut berada dalam ceramah berkenaan. Penyebaran VCD itu dibuat secara terbuka dan setiap yang hadir akan diberikan VCD berkenaan.

“Sehubungan itu, Rahmat juga mendapat VCD yang sama,” katanya.

Menurutnya, Rahmat menyerahkan VCD berkenaan kepadanya sebagai bahan bukti wujudnya penyebaran video lucah secara terbuka.

“Saya bertindak melihat rakaman yang dimuat turun dalam VCD itu dan memastikan memang wujudnya rakaman aksi lucah.

“Walaupun video itu banyak dimuat turun dalam laman sesawang, beberapa adegan panas dipotong sebelum dimuat turun dalam Internet. Namun, penyebaran yang dibuat pada 17 Julai lalu mengandungi rakaman penuh,” katanya.

Menurutnya, keadaan itu sepatutnya mendapat perhatian pihak yang bertanggungjawab, kerana ia ternyata menyalahi undang-undang negara.

“Orang ramai sememangnya tahu, penyebaran video lucah merupakan satu kesalahan. Jadi, mengapa perkara ini terus berlaku. Sehubungan, saya menggesa pihak berkuasa agar menjalankan tanggungjawab dengan seadilnya dengan mengekang masalah ini dari terus berlaku,” katanya.
SH

No comments:

Post a Comment