Search This Blog

Saturday, July 9, 2011

Seludup ekor lembu Argentina


Oleh MEGAT RAMLI MEGAT RAOF


MOHD. PUDZI (kiri) menunjukkan ekor lembu beku yang dirampas di Klang semalam.


PELABUHAN KLANG – Permintaan tinggi terhadap ekor lembu di negara ini menjadi punca sindiket antarabangsa giat melakukan penyeludupan bahan mentah itu tanpa menghiraukan keperluan sijil halal dan permit import (AP) daripada Jabatan Veterinar.

Bagaimanapun, taktik licik itu berjaya dihidu dan ditumpaskan oleh Kastam Diraja Malaysia (KDRM) Selangor selepas ia menahan sebuah kontena berisi 2,275 karton ekor lembu beku seberat 22,750 kilogram bernilai RM342,150 di Pelabuhan Utara di sini kelmarin.

Pemangku Pengarah KDRM negeri, Mohd. Pudzi Man berkata, bertindak atas maklumat pada pukul 10 pagi, sepasukan pegawai kastam memeriksa sebuah kontena yang diikrarkan sebagai lobak merah.

“Kita menemui lobak merah pada tiga baris teratas lapisan kotak dalam kontena itu tetapi di dalam kotak yang lain mengandungi ekor lembu beku yang dibungkus di dalam kotak berjenama Trippex dari Argentina,” katanya kepada pemberita di sini semalam.

Mohd. Pudzi menjelaskan, biarpun bahan mentah itu tidak melibatkan sebarang cukai kastam namun pengimport perlu mendapatkan AP yang sah daripada Jabatan Veterinar dan sijil halal.

Kosmo! Online - Negara

No comments:

Post a Comment