Search This Blog

Saturday, July 23, 2011

Pemohon suaka politik di Australia merusuh


SYDNEY 22 Julai - Pemohon suaka politik yang ditahan di Pusat Tahanan Imigresen Villawood di barat Sydney bertindak mengorek kubur dan menanam badan mereka sehingga ke paras leher sebagai tanda protes dalam rusuhan yang memasuki hari ketiga.

Pegawai Imigresen berkata, satu lagi kejadian melibatkan 100 tahanan berlaku hari ini di pusat tahanan berkenaan, namun terdapat pelbagai laporan berbeza berhubung apa yang berlaku.

Peguam pelarian berkenaan, Ian Rintoul berkata, beberapa tahanan bertindak mengorek kubur dan menanam badan mereka sehingga ke paras leher bagi menunjukkan mereka semakin terdesak.

''Pemohon suaka politik di kawasan Hijau bertindak mengorek kubur.

''Sebahagian daripada mereka juga mengadakan pengebumian olok-olok, sebagai tanda simbolik bahawa penahanan mereka memberi ancaman kepada tubuh dan minda mereka,'' katanya.

Seorang jurucakap polis berkata, tahanan menggunakan senjata buatan sendiri dan memulakan beberapa kebakaran di beberapa lokasi di pusat tahanan berkenaan.

''Keadaan itu memaksa polis mengambil beberapa pendekatan tegas termasuk menggunakan gas pemedih mata dan peluru kekacang,'' katanya.

Rusuhan berkenaan memasuki hari ketiga ketika pemohon suaka membantah kelambatan memproses permohonan mereka.

Rintoul berkata, polis menyerbu pusat tahanan tersebut awal hari ini bagi menjejaki ketua rusuhan itu dan beberapa tahanan telah dipukul serta dibawa ke unit kawalan maksimum.

Jurucakap polis, bagaimanapun menafikan berlaku sebarang layanan buruk terhadap tahanan. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

No comments:

Post a Comment