Search This Blog

Sunday, July 17, 2011

Pekerja restoran diarah bela diri kes rogolJOHOR BAHRU – Mahkamah Sesyen di sini mengarahkan seorang pekerja restoran makanan segera membela diri atas tuduhan rogol beramai-ramai, setahun lalu.

Hakim, Zamri Bakar menetapkan 25 Ogos depan untuk tertuduh Muhammad Umar Md Fuad, 19, membela diri selepas pihak pendakwa berjaya membuktikan kes prima facie di akhir kes pendakwaan.

Tertuduh didakwa merogol seorang remaja 19 tahun secara bergilir-gilir, 14 September 2010 jam 2.15 pagi bersama tiga lagi rakannya yang masih bebas di Kampung Melayu Pandan.

Dia didakwa di bawah Seksyen 376 Kanun.

Pendakwaan yang dikendalikan Timbalan Pendakwaraya, Chuah Shyue Chien turut memanggil enam saksi.

Dalam keterangan pihak pendakwaan semasa perbicaraan sebelum ini, mangsa yang bekerja di restoran makanan segera berlainan telah menghantar sistem pesanan ringkas (SMS) untuk meminta Muhammad Umar mengambilnya di tempat kerja pada 14 September tahun lalu, jam 1 pagi.

Tertuduh telah datang bersama tiga lagi rakannya dan memaklumkan perlu ke sebuah rumah di Kampung Melayu Pandan untuk mengambil baju dan menaiki motosikal untuk ke rumah terbabit.

Setibanya di situ, tertuduh telah memaksa mangsa menyalin baju dan membuka seluar, namun mangsa cuba melarikan diri dan dihalang rakan tertuduh, manakala salah seorang daripada rakan tertuduh telah mengacukan parang untuk mengugut dan merogol mangsa.

Tertuduh telah berperanan menutup mulut mangsa dari awal hingga akhir kejadian dan merupakan orang terakhir merogol mangsa dan rakan tertuduh turut merakamkan gambar mereka bersama.

Muhammad Umar diwakili peguam Ibrahim Haikal Razak.
SH

No comments:

Post a Comment