Search This Blog

Saturday, July 2, 2011

Pekebun rugi ribuan ringgitULU SEPRI – Hanya kerana kerbau, seorang pekebun, Kamaruddin Mohd Amin, 58, terpaksa menanggung kerugian ribuan ringgit apabila tanamannya musnah dimakan oleh haiwan ternakan berkenaan sejak 18 Jun lalu.

Kamaruddin berkata, pada awalnya dia sudah pun mengambil langkah berjumpa dengan pemilik kerbau di Kampung Ulu Sepri, namun mereka tidak mengakui binatang ternakan mereka memusnahkan tanaman di kebun yang baru diusahakan seluas 1.2 hektar berbanding keluasan sebenar iaitu 3.2 hektar.

Menurutnya, jika sebelum ini kebun yang diusahakan sejak lima tahun lalu memiliki pagar, namun dipercayai haiwan berkenaan melalui jalan dari parit dan saliran yang baru sahaja dibuat oleh agensi kerajaan.

“Saya sangat kecewa, kebun ini saya usaha dengan titik peluh sendiri tanpa mengharapkan bantuan mana-mana agensi. Malah, saya sememangnya sudah jangkakan bakal mengutip hasil pertama tiga bulan lagi dan mendapat keuntungan kira-kira RM3,000.

“Bagaimanapun, ia hanya mimpi sahaja apabila sebanyak 120 pokok pisang dan juga 20 batang pokok mangga dimusnahkan oleh haiwan berkenaan termasuk anak pokok mangga,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di lokasi kebunnya.

Difahamkan, sebelum ini, Kamaruddin telah pun membuat laporan polis berhubung kejadian berkenaan pada 18 Jun lalu.

Sementara itu, Kamaruddin berkata, dia amat berharap agar ada pihak tampil menanggung kerugian yang dialaminya, terutamanya pemilik kerbau berkenaan.

“Malah, saya berharap agar pemilik kerbau dapat mengambil langkah tepat dengan mengurung kerbau masing-masing daripada dibiarkan berkeliaran dan memusnahkan tanaman orang lain,” katanya.
SH

No comments:

Post a Comment