Search This Blog

Saturday, July 23, 2011

Pegawai Imigresen ditahan ISA

KUALA LUMPUR 22 Julai - Seorang pegawai Jabatan Imigresen ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) semalam kerana terlibat dalam kegiatan pemerdagangan manusia iaitu memalsukan dokumen perjalanan warga asing.

Selain pegawai berusia 29 tahun itu, seorang lelaki warga Sri Lanka berusia 36 tahun yang dipercayai mempunyai hubung kait dengan kegiatan pegawai terbabit membantu melakukan aktiviti penyeludupan manusia turut ditahan.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar ketika mengumumkan penahanan itu berkata, polis telah melakukan siasatan secara terperinci berhubung kegiatan itu sebelum menahan pegawai imigresen yang bertugas di Depot Tahanan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) itu.

"Kegiatan memalsukan dokumen perjalanan yang membolehkan seseorang keluar masuk dalam negara kita jelas membahayakan sistem keselamatan Malaysia dan kita terpaksa menahan dua individu terlibat," katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Penganugerahan Liga Balai siri pertama 2011 di sebuah hotel di ibu negara hari ini.

Utusan Malaysia Online - Jenayah

No comments:

Post a Comment