Search This Blog

Sunday, July 17, 2011

Nyaris maut kereta terbabasMASJID TANAH - Seorang pemuda nyaris maut apabila kereta jenis Perodua Kancil yang dipandunya terbabas di Jalan Hutan Simpan berhadapan Kem 93 Depo Pusat Peluru, dekat sini, pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 2.30 pagi itu, Kasman Abd Rahman, 20, dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Kampung Pinang, Ayer Limau dari arah Sungai Udang.

:Menurutnya, dia memang menggunakan laluan itu untuk pulang ke rumahnya.

“Sebaik tiba di satu selekoh, saya cuba mengelak satu lintasan menyebabkan kereta hilang kawalan. Kereta terbabas ke kanan dan memasuki laluan bertentangan.

“Saya cuba membrek kerana takut dirempuh kenderaan lain. Kereta berpusing beberapa kali sebelum masuk ke longkang dan naik semula ke tepi jalan serta menghala ke Sungai Udang,” katanya.

Kasman berkata, dia terkejut sebaik keretanya berhenti dan menyedari dirinya berada di belakang tempat duduk penumpang.

“Kereta saya terseret kira-kira 25 meter dan bernasib baik kerana tidak merempuh mana-mana tiang elektrik.

“Saya bersyukur kerana tiada sebarang kenderaan lain yang melalui jalan bertentangan, jika tidak pasti lebih teruk,” katanya.

Saksi kejadian yang hanya ingin dikenali sebagai Amri Ishak, 25, berkata, sebelum itu kereta Kasman memotong lalauan keretanya.

Bagaimanapun menurutnya, dia terkejut apabila mendapati Perodua Kancil itu terbabas tidak lama selepas itu.

“Selepas terbabas, saya lihat dia keluar sendiri dari kereta. Saya terus berhentikan kereta untuk membantu dan anggota polis peronda tiba beberapa minit kemudian.

“Mujur dia tidak mengalami sebarang kecederaan dan kebetulan jalan itu lenggang tidak dilalui pengguna lain,” katanya.
SH

No comments:

Post a Comment