Search This Blog

Sunday, July 17, 2011

Kren hempap stesen KTMB


KERJA membaik pulih platform Stesen KTMB Kuala Lumpur, semalam. - Foto Asraf Syawal
KERJA membaik pulih platform Stesen KTMB Kuala Lumpur, semalam. - Foto Asraf Syawal
Baik pulih platform selesai esok

KUALA LUMPUR: Sebuah kren seberat 60 tan yang melakukan kerja menanggalkan iklan berhampiran Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Jalan Sultan Hishamuddin, di sini jatuh menghempap bumbung dan kabel elektrik stesen berkenaan, awal pagi semalam.
Kejadian jam 12.40 pagi itu menyebabkan semua platform tidak boleh digunakan akibat kerosakan elektrik yang teruk dan proses membaik pulih dijangka mengambil masa tiga hari sehingga Isnin ini sebelum beroperasi semula. Pegawai Perhubungan Awam KTMB, Kelvin Khew bagaimanapun berkata, tiada kecederaan dilaporkan berikutan tren tamat operasi jam 12 tengah malam.

“Kejadian dipercayai berlaku akibat jentera berat itu dikatakan berada dalam kedudukan tidak stabil sebelum jatuh ke atas bumbung dan kabel elektrik di Platform 2, 3 dan 4. Siasatan awal mendapati ia berpunca daripada kecuaian pihak ketiga,” katanya ketika dihubungi, semalam.

KTMB menyediakan bas untuk memindahkan penumpang yang menaiki komuter dari Stesen Bank Negara ke KL Sentral dan sebaliknya.

Bagi perkhidmatan tren elektrik ETS, perjalanan dari KL Sentral ke Ipoh bermula dan tamat di Sentul manakala perjalanan Seremban-Ipoh tamat di Stesen KL Sentral dan penumpang menaiki bas ke Stesen Sentul bagi meneruskan perjalanan.
Perkhidmatan bas bermula jam 6 pagi sehingga waktu perkhidmatan terakhir pada 11.45 malam sehingga kerja pembersihan selesai.

Bagi perkhidmatan KTM Kargo dan KTM antara bandar, tren beroperasi satu aliran iaitu Platform 1 dan tren akan diperlahankan apabila melalui kawasan insiden dengan kelewatan ketibaan dijangka antara 30 minit hingga sejam.
Berita Harian Online | Kren hempap stesen KTMB

No comments:

Post a Comment